Yrityslainojen eettinen puoli – talouskasvua vastuullisesti

Liiketoiminnan monipuolisissa verkostoissa yrityslainat ovat yhteiskunnan muiden rahoituspalveluiden ohella eräs tärkeä mekanismi, jonka avulla tuetaan startup-yrityksiä, innovaatiota ja taloudellista kehitystä monin eri tavoin. Kuten kuluttajalainoihin, myös yrityslainoihin liittyy paljon eettisiä näkökulmia, jotka on tärkeää ottaa huomioon jatkuvasti kehittyvässä markkinataloudessa.

Kaikki yritykset tavoittelevat toimintansa jatkuvuutta taloudellisesta näkökulmasta, mutta jos halutaan ottaa toiminnassa huomioon myös kestävän kehityksen näkökulma, on tärkeää pohtia toiminnan eettisiä ulottuvuuksia. Yrityslainoja tarjoavien yritysten osalta kyseeseen tulevat tällöin ensisijaisesti rahoituksen hintaan liittyvät valinnat, sosiaalinen vastuu ja tasapuolisuus lainanantoon liittyen.

Perinteisten pankkien jättämä aukko täyttynyt varjopankeilla

Yrityslainoja ovat perinteisesti tarjonneet perinteiset pankit, mutta koska ne eivät kykene vastaamaan kasvaviin ja yhä monimuotoisempiin rahoitustarpeisiin, on markkinoille syntynyt lukuisia niin kutsuttuja varjopankkeja, jotka nimestään huolimatta ovat useimmiten luotettavia toimijoita ja erittäin tarpeellisia yritysten toiminnan rahoittamiseen eri vaiheissa sen elinikää.

Eräs tärkeä eettinen kysymys on se että saavatko eri tyyliset yritysten omistajat tasavertaisesti lainaa sitä hakiessaan, vai tapahtuuko lainanhakuprosessissa jonkinlaista syrjintää. Marginalisoituneet yhteisöt ovat usein vaikeuksissa monin eri tavoin jo muutenkin, mutta olisi erityisen tärkeää sosiaalisen yhdenvertaisuuden nimissä, että taustoista riippumatta kaikkien yritysten omistajat saavat yhtä hyvät taloudelliset mahdollisuudet toimintaansa rahoituksen osalta.

Eettisempää ja pitkäjänteisempää toimintaa yrityslainamarkkinoilla

Eettiset näkökulmat liittyvät yrityslainoissa usein muihinkin asioihin kuin pelkän pääoman jakamisen kriteereihin. Heikossa tilanteessa olevia on aiemmin saatettu lainamarkkinoilla käyttää hyväksi ylisuurilla koroilla tai peitellyillä yllättävillä kuluilla.

Tähän on onneksi Suomessa saatu aika hyviä ratkaisuja lainsäädännön avulla, ja voidaankin todeta että tilanne on tältä osin eettisyyden osalta melkoisen hyvä – hämäriä toimijoita on lainamarkkinoilla yllättävän vähän ja yrityslainojen kulut ovat todella kohtuulliset verrattuna perinteisiin pankkeihinkin, ottaen huomioon sen että useimmiten lainoille ei vaadita mitään vakuuksia ja ne on mahdollista saada nopeasti yrityksen tilille tarpeen vaatiessa.

Usein yrityksen tuoton maksimointitavoite kuitenkin on monien mielestä ristiriidassa eettisten näkökulmien kanssa, ja monet yritykset, myös yrityslainamarkkinoilla, tavoittelevat nopeita lyhyen tähtäimen voittoja laajemman sosiaalisen hyvinvoinnin tavoitteen sijaan. Houkutus nopeisiin voittoihin voi monesti käydä liian suureksi yritysten omistajille ja toiminnan eettiset näkökulmat jäävät taka-alalle.

Yhteenveto

Yrityslainojen eettinen puoli on monimutkainen vyyhti, johon liittyvät taloudelliset toimintaperiaatteet, sosiaalinen vastuu ja tasavertaisen taloudellisen kasvun mahdollistaminen eri toimijoille.

Yritysten navigoidessa yritysrahoitusmarkkinoilla, on tärkeää että toimitaan yrityslainoja tarjoavien yritysten kanssa jotka ottavat huomioon läpinäkyvyyden, reiluuden ja kestävän kehityksen periaatteet toiminnassaan. Valitsemalla eettisiä toimijoita, voi omalla toiminnallaan tukea vastuullisia lainatapoja ja saada omalta osaltaan myös tuettua yrityslainamarkkinoiden siirtymistä eettisempään suuntaan.

Tavoitteena tulee olla se että myös yrityslainamarkkinoita voidaan jatkossakin kutsua tasavertaisuuteen kannustaviksi toimijoiksi, jotka aidosti tukevat elävää yritysten ekosysteemiä ja nostavat omalta osaltaan yhteisöjä kohti kestävämpää ja tasavertaisempaa tulevaisuutta.

Kirjoittaja