Autotehtaan katveessakin tarvitaan diakoniaa

Vakka-Suomen Uudessakaupungissa menee tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvin. Autojen sopimusvalmistaja Valmet Automotive on vuodessa palkannut noin kaksi tuhatta uutta työntekijää tekemään Mercedes-Benzin automalleja.

Osa työpaikan saaneista on paikkakuntalaisia ja kaupungin elämä ja talous ovat selvästi virinneet positiiviseen suuntaan. Raha liikkuu uudella tavalla ja siitä saavat osansa kaupan ohella lisääntyvien verotulojen muodossa sekä kaupunki että seurakunta.

Uudenkaupungin seurakunnan diakoniatyön terveisiin kuuluu kuitenkin se, että eri tavalla syrjäytyneitä tai muuten apua tarvitsevia ihmisiä on edelleen runsaasti. Kaikki eivät ole hyötyneet autotehtaan paikkakunnalle tuomasta uudesta vireydestä.

Myönteisessäkin muutoksessa voi tarvita ulkopuolista tukea

Uudenkaupungin seurakunnan perheneuvoja Minna Ala-Kaila ottaa asiakkaita vastaan Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa. Hän tietää, että kaupungissa monen perheen toimeentulo tulee autotehtaalta.

– Työn ja perheasioiden yhteensovittaminen on tärkeää ja joskus haastavaa, Ala-Kaila sanoo.

Ala-Kailan mukaan myönteinenkin muutos, esimerkiksi uuden työn löytyminen, voi käynnistää ajatuksia ja tunteita, joita olisi helpottavaa käydä jonkun ulkopuolisen kanssa läpi.

Odotusten, toiveiden tai pelkojen tunnistaminen ja kohtaaminen selkiyttää usein tilannetta ja auttaa eteenpäin. Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa mahdollisuuden jutella luottamuksellisesti elämäntilanteestaan.

– Voi varata ajan ja tulla yksin tai yhdessä puolison kanssa, Minna Ala-Kaila sanoo.

Myös työllistynyt voi olla diakonia-avun tarpeessa

Seurakunnan diakonia-avustajana työskentelevä Eliise Heinonen toteaa, että autotehdas toki tarjoaa nyt monille ihmisille mahdollisuuden päästä kiinni arjesta ja jostakin uudesta. Tämä on vain hyvä asia.

– On tehtaalle päässyt sellaisiakin, jotka ovat olleet pitkään työttömiä.

Toisaalta paikkakunnalle on muuttanut tehtaalta työtä saaneita ihmisiä myös hyvin kaukaa. Monilla on alkuvaikeuksia, kuten asuntopulaa ja tilapäisasumisen ahtautta.

– Eivät asiat heti ole kunnossa, vaikka työtä olisi saanutkin. Oma henkilökohtainen talous on saatava kuntoon. Työllistyneillä ihmisillä voi olla myös velkoja.

Heinonen arvioi, että moni ihminen opettelee nyt tehdastyötä ja on siellä aika lujilla.

– Vuorotyö on monille ihmisille rasittavaa, on osattava myös levätä ja nukkua, Heinonen sanoo.

Eliise Heinosen yksi työpiste on seurakunnan Santtiontupa, jossa jaetaan kolmena päivänä viikossa tarvitseville kauppiaiden lahjoittamaa ylijäämäruokaa.

Santtiontuvan ruokajakelu tavoittaa säännöllisesti kymmeniä eri perheitä ja yksin eläviä. Heinosen mielestä seurakunta ”tekee tässä jotakin oikein”.

– Tällä tavoin tavoitamme monia ihmisiä, joita seurakunnan tilaisuudet eivät muuten kokoaisi. Monet näistä ihmisistä jäisivät ehkä ongelmineen yksin ilman tällaista paikkaa.

Hävikkiruoka kiertoon

Sari Raivonen toimii Santtiontuvalla vapaaehtoisena. On toiminut jo neljän vuoden ajan. Autotehtaan lisääntynyt tuotanto ja työvoiman rekrytoiminen on hänen mielestään vain yksi puoli paikkakunnan todellisuudesta.

– Uudessakaupungissa on runsaasti niitä, jotka eivät voi hyvin. Täällä on ihmisiä, joilla on pulaa ruoasta. Asuntopula on melkoinen. Joillakin on pulaa myös ihmissuhteista, yksinäisyys on lisääntynyt.

Autotehtaan lisääntyneet tilaukset eivät juuri näy diakoniatyössä kohdattavien ihmisten elämässä. Niiden vaikutus on näkynyt diakoniassa lähinnä hävikkiruoan määrässä, sitä tulee aikaisempaa vähemmän.

Raivonen haluaa kiittää niitä Uudenkaupungin kauppiaita, jotka ovat lahjoittaneet liikenevää ruokaa, esimerkiksi leipää, maito-, liha-, kala- ja tuoretuotteita ja muuta Santtiontuvalla jaettavaksi tarvitseville, sekä ihmisiä, jotka ovat lahjoittaneet muun muassa vaatteita, liinavaatteita ja astioita.

– Pitäisin myös tärkeänä, että kaupoissa entistä vähemmän heitettäisiin ruokaa pois. Sitä voidaan täällä ottaa vastaan enemmänkin, Sari Raivonen sanoo.

Keksijä-näyttelijä sai töitä autotehtaalta

Yksi Santtiontuvan palveluiden käyttäjistä kuuluu niihin, jotka ovat työllistyneet autotehtaalle. Hän on Oulusta paikkakunnalle tänä kesänä on muuttanut Jerome Merla.

– Tulin Suomeen noin 20 vuotta sitten naisen perässä. Mutta nyt tulin Uuteenkaupunkiin työn perässä, Merla nauraa.

Hän on työskennellyt eri tehtävissä Suomessa asuessaan, mutta ollut pari viime vuotta enimmäkseen työttömänä.

– Autotehtaalla olen nyt kokoonpanolinjalla. Kokoamme sekä Mersun A-malleja että GLC-malleja.

Uudenkaupungin asuntopula haittaa myös Merlan kotoutumista paikkakunnalle. Hän on päässyt vuokralle mökkiin, joka kuitenkin sijaitsee 11 kilometrin päässä autotehtaalta. Huonolla säällä se on polkupyörällä liikkuvalle autonrakentajalle pitkä matka.

– Olen taiteilija ja keksijä. Taiteilijanimeni on GentlemenGogovevo.

Parempi asunto on silti koko ajan etsinnässä ja Merla toivoo sellaisen saavansa.

Kotimaassaan Italiassa Merla on nuorena hankkinut teatterikoulussa näyttelijän koulutuksen. Hän on toiminut näyttelijänä ja hänellä on ollut omia elokuvaprojektejakin viimeisten vuosien aikana. Elokuvien aiheina ovat olleet hänen oma polkupyöräkeksintönsä.

– Olen etsinyt elokuvarooleja, koska olen hyvä näyttelijä ja koomikko. Minulle on sanottu, että olen vähän kuin Uuno Turhapuro.

Useimpien italialaisten tavoin Merla on katolilainen, mutta Suomessa hän on käynyt luterilaisessa kirkossa.

– Olen käynyt messussa melkein joka sunnuntai. Jumala on kirkoissa aivan sama. Olen täällä Santtiontuvalla osallistunut myös hartaustilauksiin, uusi uusikaupunkilainen Jerome Merla kertoo.

Kuvat: Jukka Granström. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Sari Raivonen on toiminut Uudenkaupungin seurakunnan Santtiontuvalla diakonian vapaaehtoisena jo neljän vuoden ajan.

2. Jerome Merla on Oulusta autotehtaalle työn perässä muuttanut keksijä ja näyttelijätaustainen autonrakentaja. Kuvassa hän näyttää kännykästään itse kehittämäänsä polkupyörän sadesuojaa.

3. Eliise Heinonen jakaa jääkaappitavaraa ruoan hakijalle.

4. Uudenkaupungin kirkkoherra Esa Mierlahti ja seurakunnan perheneuvoja Minna Ala-Kaila.

Lue
Kotimaasta
5.10. laaja juttu Uudenkaupungin autontekijöistä ja kaupungin nopeasti piristyneestä tilanteesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPyhiinvaellusvärityskirja Tampereelta vie sisäiselle matkalle ja tukee lukutaitotyötä
Seuraava artikkeliAnalyysi: Kapitulit tanssivat nuoralla – kaikkia kuuluu rangaista samalla tavalla tai ei ollenkaan

Ei näytettäviä viestejä