”Apua tarvitsevalle ei saa kääntää selkää”

Nousiaisten kirkkovaltuustossa ensimmäistä kauttaan istuva Ilpo Haalisto, 49, toimii myös valtuuston varapuheenjohtajana. Luottamustoimet ovat miehelle todella tärkeitä. Hän vaikuttaa eri tehtävissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Kyseessä on tavallaan kodin perintö, sillä vanhempani olivat mukana seurakunnan toiminnassa. Mielestäni seurakunta on paikka, joka tarjoaa henkisen kasvun. Kun se osio on kunnossa, etenee elämä vahvoilla raiteilla.

Haalisto on työskennellyt pitkään luokanopettajana ja rehtorina ja on nykyään liike-elämän palveluksessa. Hän toimi Perussuomalaisten varakansanedustajana vuosina 2011–2015. Hän on myös EU:n alueiden komitean edustaja ja ERC:n jäsen.

Luottamushenkilön tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Haalisto listaa luotettavuuden, rauhallisuuden ja yhteistyökyvykkyyden.

– Niitä tarvitaan, muutoin on homma hankalaa, Haalisto pohtii.

”Lapset tarvitsevat rehtejä roolimalleja”

Ilpo Haalisto peräänkuuluttaa lähimmäisestä välittämistä. Kyseessä on seurakuntalaisten yhteinen asia.

– Kukin meistä voi tarvita vuorollaan apua. Jos esimerkiksi perhettä kohtaa kuolemantapaus, talousongelmat tai avioero, ei apua tarvitseville saa kääntää selkää.

Hän toivoo seurakunnan työntekijöiltä aktiivista yhteydenpitoa seurakuntalaisiin.

– Ihmiset pitää kohdata sellaisena kuin kukin on. Mielestäni seurakunnan työntekijöiden täytyisi muistaa jalkautua ihmisten pariin kuuntelemaan, mitä heillä on sydämellään.

Hän muistuttaa myös esimerkin voimasta, sillä varsinkin lapset tarvitsevat rehtejä roolimalleja.

– Ei auta jos pyhäkoulussa opetetaan hyviä asioita, mikäli kotona toimitaan toisin. On tärkeää luoda lapsille turvalliset ja toimivat kasvuolosuhteet, toteaa itsekin kasvatustyössä vaikuttava Haalisto.

Talous kunnossa ja yhteistyö voimavarana

Nousiaisten seurakunnan talous on Haaliston mukaan hyvässä kunnossa, eivätkä talouspaineet häiritse päivittäistä työntekoa.

– Meillä on vahva tilanne, eikä Nousiaisissa tarvitse pelätä isomman kokonaisuuden nielaisevan seurakuntaa. On silti selvää, että taloutta täytyy koko ajan hoitaa tarkalla otteella.

Nousiaisissa iso apu seurakunnalle on toimiminen eri yhteisöjen kuten Lions Clubin kanssa.

– He ovat tukeneet paljon muun muassa lapsi- ja nuorisotoimintaamme niin rahallisesti kuin käytännön työlläkin. Yhteistyö eri tahojen kanssa onkin suuri voimavara, Haalisto toteaa.

Politiikka kuuluu valtuutetun mukaan oleellisena osana seurakunnan päätöksentekoon. Se ei silti saa sotkea kirkollista aatetta.

– Kristillinen arvopohja on kaiken ydin, siihen politiikka ei saa vaikuttaa millään tavoin. Politiikka on kuitenkin automaattisesti läsnä päätöksiä tehtäessä. Nousiaisissa asia ei ole ollut rasite, sillä yhteistyömme sujuu kitkatta erilaisista poliittisista suuntauksista huolimatta.

Kuva: Tim De Becker, Euroopan unioni.

Edellinen artikkeliYlimielistä dogmatismia vai kirkon aarre?
Seuraava artikkeliKirkon lakkauttama blogi kilpailee palkinnosta