Nuori sillanrakentaja

Ilmari Nurminen, 23, tuli valituksi toistamiseen Sastamalan seurakunnan luottamushenkilöksi huikealla äänimäärällä (345). Hän oli koko maassa viidenneksi eniten ääniä saanut ja nuorista ehdokkaista ylivoimainen äänikuningas.

Nurminen opiskelee Tampereen yliopistossa kunta- ja aluejohtamista, mutta hänen kotipaikkansa on edelleen Sastamala. Nuori mies on kokenut kutsumusta yhteisten asioiden hoitoon jo pitkään.

Kouluaikoina Nurmiselle tulivat tutuiksi oppilaskuntatoiminta ja nuorisovaltuusto. Sittemmin hän päätyi 19-vuotiaana seurakunnan luottamushenkilöksi ja vaikuttaa tällä hetkellä myös Sastamalan kaupunginvaltuustossa sekä kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana.

Ilon aihe: Lisää maksuttomia lounaista vähävaraisille

Heikossa asemassa olevien ja köyhien asia on ollut aina erityisen lähellä Demareihin kuuluvan Ilmari Nurmisen sydäntä. Hän on jäsenenä Pirkanmaan omaishoitajien hallituksessa ja kiertää tapaamassa ihmisiä maksuttomissa diakoniaruokailuissa eri puolilla Sastamalaa.

– Suurin ilon aihe ja onnistuminen kuluneella luottamushenkilökaudella seurakunnassa oli minusta se, että saimme lisättyä vähävaraisten maksuttomia lounaita eri puolille Sastamalaa ja turvattua diakonian määrärahoja. Taantuman aikaan seurakunnan on levennettävä hartioitaan ja tuettava erityisen paljon heitä, jotka uhkaavat syrjäytyä, Nurminen sanoo.

Nurminen sai läpi myös aloitteen, jonka mukaan seurakuntanuoret voivat perustaa eräänlaisen isosvaltuuston ja nimetä keskuudestaan edustajat, jotka saavat osallistua kirkkovaltuuston ja neuvoston sekä erilaisten johtokuntien kokouksiin.

– Harmi kyllä nuoret eivät ole juurikaan käyttäneet tuota mahdollisuutta. Mutta nyt rakenne on olemassa, jos sen hyödyntämisestä innostutaan.

”Seurakunnassa luottamushenkilö voi vaikuttaa konkreettisesti”

Nurminen luonnehtii itseään perusluterilaiseksi tapakristityksi.

– Kirkko on minulle läheinen, koska se tekee niin paljon hyvää. Työ seurakunnan luottamushenkilönä on antanut minulle paljon ajatuksia ja avartanut näkemyksiäni monesta asiasta.

Nurminen on kokenut erityisen hienoksi sen, että seurakunnassa luottamushenkilöt voivat vaikuttaa asioihin enemmän, konkreettisemmin ja nopeammin kuin kunnallisella puolella.

– Seurakuntahallinto on inhimillisempää kuin kunnallispolitiikka. Vaikka olisimme seurakunnassa joistakin opillisista asioista hyvinkin eri mieltä, pystymme kuitenkin toimimaan yhteisöllisesti ja ripeästi seurakuntalaisten parhaaksi.

Politiikka ei Nurmisen mukaan näy seurakunnan päätöksenteossa juuri lainkaan. Jokainen äänestää sen puolesta, minkä kokee kulloinkin oikeaksi eikä puoluekuria ole.

– On silti äänestäjien oikeusturvan kannalta ihan hyvä, että poliittiset taustat kerrotaan avoimesti vaalien yhteydessä. Ja kertoohan poliittinen näkemys usein jotain myös ihmisen arvomaailmasta, Nurminen sanoo.

”Luotan, että myös konservatiivien kanssa voi keskustella rakentavasti”

Sastamalaa repivät aikanaan pitkään kiihkeät naispappeuskiistat. Nykyisen Sastamalan kaupungin keskustaajaman Vammalan kappalainen Jari Rankinen joutui aikanaan eroamaan virastaan vuonna 2008, koska ei suostunut toimittamaan jumalanpalvelusta yhdessä naispapin kanssa.

Nyt tämän vuoden seurakuntavaaleissa Rankinen oli heti Nurmisen jälkeen toiseksi eniten ääniä saanut luottamushenkilöehdokas Sastamalan seurakunnassa.

– Minulle naispappeus on itsestään selvä asia ja edustan muutenkin suvaitsevaista laitaa. En kuitenkaan usko, että meillä tulee luottamushenkilöinä olemaan Rankisen kanssa mitään ongelmia yhteistyössä. Kun kaikki osapuolet pystyvät rakentavaan keskusteluun, asioissa päästään eteenpäin siitä huolimatta, että olisi radikaalejakin näkemyseroja, Nurminen sanoo.

Kirkolliskokousjäsenyys ja rakenneuudistus kiinnostavat: Lähikirkkoajatus on tärkeä

Nurminen arvelee, että tulevan nelivuotiskauden iso juttu seurakuntien luottamuselimissä on seurakuntien rakenneuudistus.

– Kunta- ja aluejohtamisen opintoni auttavat minua ymmärtämään tätä uudistusta ja siksi aihe on innostava ja mielenkiintoinen. Ehdotettu yhtymämalli auttaa toivottavasti keskittämään hallintoa ja mahdollistaa suuremmat rahalliset satsaukset seurakuntien varsinaiseen toimintaan.

– Hirmuisen tärkeää on kuitenkin varmistaa se, että toiminta olisi edelleen paikallislähtöistä. Paikallisten seurakuntien identiteettiä on tuettava voimakkaasti uudistuksen yhteydessä. Seurakunnan toimintaa ja rahankäyttöä koskevat päätökset eivät saa karata kauas. Lähikirkkoajatuksesta on pidettävä kiinni, Ilmari Nurminen linjaa.

Nurminen kokisi mielekkääksi päästä kirkolliskokouksen jäseneksi.

– Pitää sitten lähempänä kirkolliskokousvaaleja lähestyä Satakunnan ja Turun kirkkodemareita ja kysellä mahdollisuuksista. Nuorillekin olisi hyvä antaa vaikutusvaltaa myös kirkolliskokouksessa.

Edellinen artikkeliViron kirkon arkkipiispaksi Urmas Viilma
Seuraava artikkeliPaavi Franciscukselta viesti kaikille Euroopan kansalaisille