Oikeusasiamies ei puuttunut kirjastossa rukoiluun

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei löytänyt Espoon Entressen kirjastoon syksyllä 2010 järjestetystä hiljentymispaikasta huomautettavaa. Rukousnurkkauksesta oli kanneltu oikeusasiamiehelle kahdesti.

Hiljentymisnurkkaus oli tarkoitettu esimerkiksi kirjaston islaminuskoisten asiakkaiden käyttöön ramadan-aikana. Pajuoja ei nähnyt asiassa arvosteltavaa ottaen huomioon, että kyse oli tilapäisestä ja lyhytaikaisesta järjestelystä.

”Saadun selvityksen perusteella voidaan tässä asiassa mielestäni todeta, että tilapäisen rukous-nurkkauksen järjestämiseen oli olemassa esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden yhdenvertaisten kirjaston käyttömahdollisuuksien tukemiseen ja kotoutumisen edistämiseen liittyviä erityistarpeita”, Pajuoja toteaa päätöksessään.

”Saadun selvityksen mukaan Entressen kirjaston tarkoituksena ei ollut asettaa eri kävijäryhmiä erilaiseen asemaan heidän uskonnollisen vakaumuksensa perusteella, vaan antaa kaikille kävijöille mahdollisuus hiljentymiseen. Toisaalta, kun otetaan huomioon vallinnut Ramadanin aika, on kirjastossa voitu järjestämällä tilapäinen rukousnurkkaus tukea islaminuskoisten asiakkaiden mahdollisuutta hartaudenharjoitukseen”, päätöksessä sanotaan.

”Näkemykseni mukaan kenenkään uskonnonvapautta ei loukanne, jos hän joutuu oleskelemaan tilassa, jossa joku toinen sermin takana rukoilee tai muutoin haluamallaan tavalla hiljentyy”, Pajuoja sanoo päätöksessään.

Päätös luettavissa kokonaan täällä.

Edellinen artikkeliMatti Salomäestä Lapuan tuomiorovasti
Seuraava artikkeliDawkins tukee Raamattujen lähettämistä kouluihin