Ristin Voitto: Homosuhteessa elävä ei voi olla seurakunnan jäsen

lesbokasvot RV420

Suomen helluntaiseurakuntien sanomalehti Ristin Voitto käsittelee uusimmassa numerossaan herätysliikkeen suhtautumista homoseksuaalisuuteen. Aihepiiri on lehden mukaan puhuttanut myös helluntaiherätyksen työntekijöiden vuosittaisilla Talvipäivillä.

Lehti on julkaissut eheytymisnäkökulmaa esillä pitävän artikkelin otsikolla 10 kysymystä homoseksuaalisuudesta. Jutun vastaukset on koostettu Keravan helluntaiseurakunnan pastorin Esa Hyvösen, Aslan ry.n kouluttajan Ari Puonnin ja psykoterapeutti Aili von Schulmanin kommenteista. Riston Voiton juttu on kirjoitettu niin, etteivät henkilöiden mahdolliset painotus- tai mielipide-erot tule esille tekstistä.

Kysymyksissä tiedustellaan muun muassa sitä voidaanko homoseksuaalisessa suhteessa elävä ja uskoon tullut henkilö kastaa seurakunnan jäseneksi ja miten tällaiseen pyyntöön tulisi suhtautua. Lisäksi artikkelissa kysytään mitä seurakunnan johdon tai riviseurakuntalaisten tulisi ajatella siitä, että seurakunnan jäsen on aloittanut suhteen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Vastauksena jälkimmäiseen kysymykseen Ristin Voitto esittää seurakunnan johdolle ”lempeän tiukkaa” menettelyä. Suhteeseen ryhtyneeltä henkilöltä tiedustellaan miten hän käsittää tilanteensa Jumalan sanan näkökulmasta ja toisaalta tunteeko hän artikkelissa kuvatut homoseksuaalisuuden ”yleiset taustamekanismit”.

”Lisäksi on hyvä tukea häntä ei-eroottisten ystävyyssuhteiden solmimisessa samaa sukupuolta olevien, ymmärtäväisten heteroseurakuntalaisten kanssa. Tällöin syntyy hyvä mahdollisuus oppia terveistä ystävyyden malleista omaa sukupuolta olevien kanssa ilman eroottista lautausta”, lehdessä sanotaan.

Rukouksen ja hengellisen ohjaamisen suosittamisen jälkeen vastaajat toteavat seuraavasti.

”Mikäli henkilö torjuu ohjauksen ja jatkaa kyseisessä ihmissuhteessa, jossain vaiheessa se täytyy tulkita niin, että hän ei enää halua olla seurakunnan jäsen.”

Lehden yleisönosastoon kirjoittanut Porin helluntaiseurakunnan johtava pastori Veikko Kokkonen referoi aiheesta Talvipäivillä käytyä keskustelua otsikolla ”Kestääkö teologiamme lesbokasvojen kohtaamista?”.

Kokkonen perää herätysliikkeeltä yhteistä linjausta siihen miten liikkeen tulisi opettaa asioista, joihin ympäristö tulee reagoimaan. Kokkonen toteaa, ettei hän itse ottaisi lesboparia helluntaiseurakunnan jäseneksi.

Lue myös:

Psykoterapeutti ei ottanut kantaa eheytyshoitoihin

Helluntaikirkolla ei virallista kantaa homosuhteessa elävien jäsenyyteen

Edellinen artikkeliSana hyllytti Sadinmaan kolumnin
Seuraava artikkeliUuden paavin valitsee 117 kardinaalia