Esikoislestadiolaisten kesäjuhlia pidetty 100 vuotta – Saarnaajat Ruotsin Lapista kiertävät Suomea

Esikoislestadiolaisten ensimmäiset juhannusseurat pidettiin sata vuotta sitten Padasjoen kirkossa. Juhlavuoden kunniaksi herätysliikkeellä on tänä kesänä tavanomaista juhlavampi kesäseurojen sarja. Herätyksen syntysijoilta Ruotsin Lapista saapuu saarnaajia, jotka pitävät kahden viikon ajan seuroja eri puolilla Suomea. Viimeiset ovat Joensuussa 8. heinäkuuta.

Kiertueen seurojen arvioidaan kokoavan yhteen kaikkiaan 13 000–15 000 eri henkeä. Seurat kuullaan suomeksi ja ruotsiksi sekä tulkataan myös englanniksi, venäjäksi ja latviaksi. Seurojen yhteydessä luetaan aina myös heräyksen alkuunpanijan rovasti Lars Levi Laestadiuksen alkuperäisiä saarnoja. Seurat ovat kaikille avoimia.

Esikoislestadiolaiset jakaantuivat kahtia vuonna 2016. Uusi yhdistys Esikoiset ry kokoaa niitä esikoislestadiolaisia, jotka eivät hyväksy vanhan järjestön Esikoislestadiolaiset ry:n sakramenttiseparatismia.

Ruotsin Lapin vanhimmat olivat vahvasti vaikuttamassa siihen, että esikoislestadiolaiset ryhtyivät järjestämään omin päin maallikkovoimin ehtoollisia ja kasteita. Käytäntö on vastoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestystä. Luterilaisen tunnustuksen ja kirkkojärjestyksen mukaan sakramenttien toimittaminen on papin tehtävä. Juhlakiertueen järjestää alkuperäinen, sakramenttiseparatismiin päätynyt Esikoislestadiolaiset ry.

Esikoiset ry:llä on nykyään kokonaan oma seuratoiminta.

– Meillä oli perinteinen juhannusaamun messu Lahden Ristinkirkossa, kuten on aina ollut. Haluamme olla uskollisia isien perinnölle ja kirkollemme, kertoo Esikoiset ry:n puheenjohtaja Heikki Purtanen.

Esikoislestadiolaisten juhannusseurojen pitopaikka on ollut Lahti 1920-luvun alkupuolelta saakka. Juhannusseuroja varten rakennettiin Lahteen Onnelantielle vuosina 1922–1923 iso rukoushuone. Se palveli säännöllisesti juhannusseurapaikkana vuoteen 1996, jolloin valmistui nykyinen rukoushuone Tapparakadulle.

Vanhan liikkeen Esikoislestadiolaiset ry:n juhannusseuroihin rukoushuoneella osallistui tänä vuonna kaikkiaan noin 5 000 henkeä. Uuden liikkeen Esikoiset ry:n juhannusseuroihin Lahden Joutjärven kirkossa osallistui reilut tuhat henkeä.

Ruotsin Lapista tehdään esikoislestadiolaisten lähetysmatkoja myös Pohjois-Amerikkaan, Norjaan ja Tanskaan. Lapin saarnaajien kiertueilla pyritään vaalimaan esikoislestadiolaisten yhtenäisyyttä. Suomesta Esikoislestadiolaiset ry tekee saarnamatkoja Viroon, Latviaan ja Keski-Eurooppaan sekä ystävyysvierailuja Venäjälle. Esikoiset ry tekee omia saarnamatkojaan Viroon, Keski-Eurooppaan ja Venäjälle.

Kuva: Olli Seppälä. Esikoislestadiolaisten rukoushuone Lahdessa.

Lue myös:

Mitä esikoislestadiolaisille tapahtui? – Kotimaa käy läpi eron vaihe vaiheelta

Professori Jouko Talonen: Esikoislestadiolaisuuden enemmistö etääntyy kirkosta

Uusi yhdistys perustettu – Esikoislestadiolainen herätysliike jakautuu

Edellinen artikkeliSuomen Kuvalehti irtisanoi Kirkkohallituksen Rajalla-blogin
Seuraava artikkeliTappelevat sorsat ja muita kansanedustajan luontokuvia esillä Oulunkylän kirkossa