Räsänen: Vapautuvien vankien tukemisessa tarvitaan järjestöjen apua

RäsänenuusiPäivi Räsänen (kd).

Räsänen osallistui perjantaina 28.6. Kuopiossa Vapaakirkon kesäjuhlien paneelikeskusteluun. Aiheena oli vapautuvien vankien tuki Suomen sisäisen turvallisuuden parantajana.

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2011 tilastojen mukaan vapautuneista vankeusvangeista noin kaksi kolmesta syyllistyi viiden seurantavuoden aikana vähintään yhteen rikokseen, josta seurasi uusi ehdoton vankeusrangaistus tai yhdyskuntapalvelu.

Räsäsen mielestä kaikkien väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden, lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista sekä henkirikoksista tuomittujen vapautumisesta tulisi ilmoittaa poliisille. Poliisin kanssa tekemisiin joutunut voitaisiin tiedon avulla ohjata keskusteluun koevapauden vastuuviranomaisen kanssa, jos vapautuneen rikosten uusimisriski on todennäköisesti noussut. Näin voitaisiin vähentää rikosten uusimisvaaraa ja tarjota vapautuneelle tukitoimia.

–  Kuntien niukat voimavarat estävät vapautuvien vankien riittävän tukemisen. Tässä tarvitaan erityisesti järjestöjen apua.

Räsänen nosti esille myös sen, että vapautuvan vangin tukipalveluja tarjoavat ja kehittävät monet arvopohjaiset järjestöt ja muut kolmannen sektorin toimijat, joista osa antaa myös vertaistukea rikollisesta elämäntavasta irtipäässeiden entisten vankien asiantuntemuksen avulla. Hän katsoo, että elämäntapojen konkreettinen muutos esimerkiksi uskoontulon kautta on merkinnyt monelle vangille vapautumista rikoskierteestä.

Räsänen muistutti kirkollisasioista vastaavana ministerinä vankilasielunhoidon merkityksestä vapautuvien vankien tukemisessa. Ministerin mukaan vankilapappien osallistuminen kuntouttavan toiminnan järjestämiseen ja sielunhoitotyöhön sisältyvä sosiaalinen tuki ja apu perhesuhteiden ongelmissa, on erityisen merkityksellistä vapautumisvaiheessa.

Edellinen artikkeliSijaissynnytys jatkoharkintaan
Seuraava artikkeliRippileirillä ikävä välikohtaus