Metallibändiltä raju Räsäs-biisi ja -video

Tuoni bändi205 1 of 1Päivi Räsäsestä ja tämän ”kieltolinjasta”. Räsäinen risti -kappaleessa sanotaan ”puuristi räsäinen päiviltä lyö”. Biisin tekijä vakuuttaa, että kyse ei ole väkivaltaan yllyttämisestä.

– Ei missään nimessä, sanoittaja-säveltäjä Aksu Hanttu sanoo. – Olen miettinyt tekstiä tarkkaan, niin ettei kukaan voi syyttää tuollaisesta. Se miten itse kukin kappaleen kuulee ja tekstin tulkitsee, on hänen oma asiansa ja koko homman pointti.

Räsäinen risti -kappaleen syntyyn Päivi Räsänen on suoraan kuitenkin vaikuttanut.

– Kappale on kannanotto sitä vastaan, että Räsäsen haluaa kieltää kaiken ja viedä yksilöltä vastuun omista tekemistään. Siitä sanat kertovat. Se on poliittinen biisi.

Kappaleessa on myös viittaus – tai sellaiseksi tulkittava – uskoon ja kirkosta eroamiseen:

”Ei ihme, että päät alkoi jo kääntymään / ja tavankansalaisenkin usko horjumaan / Kun kaiken aina ihan saman tien kieltää / ja yksilöltä vastuun siirtää.”

Kappaleen kertosäkeistö kuuluu:

”Risti käteesi ota, käännä väärinpäin / Tuleen tuikkaa ja heitä se Tuonelan jokeen / Puuristi räsäinen päiviltä lyö / Puuristi räsäinen päiviltä lyö.”

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kehuu kappaleen sointimaailmaa eli soundia. Siihen kehut sitten jäävätkin. Biisi on hänen mielestään surkea.

– Olisi luullut, että tuosta aihepiiristä olisi keksinyt jotain oivaltavampaa. En jaksa ministeriä vaivata tällaisilla asioilla – voi olla, että nousee esiin jossain kahvipöydässä, hän toteaa.

Mihinkään toimiin ei olla kappaleen osalta Maanselän mukaan ryhtymässä.

– Ei kukaan ole vetänyt mitään hernettä nenään, vapaa maa, saa kirjoittaa mitä haluaa. Luulen, että koko biisi on tehty sen takia, että joku siitä närkästyisi, sen takia emme närkästykään.

Ministeri Räsänen ei halua kommentoida asiaa.

Räsäinen risti -video

Lue Tutkija: Päivi Räsänen on meemi

Edellinen artikkeliLuotettava ystävä
Seuraava artikkeliTeemu Selänne saa rukouksesta voimaa