Kirkon asiantuntija: Teinien seksikauppa totta ja vakava ongelma

teiniprostituutio 205Yle Uutiset toissapäivänä. Nuorten seksikauppa on ilmiönä tuttu myös kirkon nuorisotyön ammattilaisille. Virallisen tiedon ja faktojen puuttuminen ihmetyttää.

– Ilmiö on tuttu, todellinen, vakava ja siihen pitää puuttua. Erityisnuorisotyöntekijät ympäri Suomea viestittävät samaa. He omalta osaltaan tukevat nuoria, ettei sille polulle lähdettäisi, mutta vastuu on toki meillä kaikilla. Emme voi ummista silmiämme tältä, vaan pitää toimia niin, ettei sellaista pääsisi tapahtumaan, toteaa Mikko Mäkelä, erityisnuorisotyön työalasihteeri Kirkkohallituksesta.

Yle-uutisten haastattelema oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lupasi ryhtyä selvittämään alaikäisten seksikauppaa lähitulevaisuudessa ja suunnittelee yhteistyötä myös muiden ministeriöiden kanssa. Hänen mukaansa on ”korkea aika tehdä aiheesta perusteellisempi tutkimus ja selvittää ilmiön laajuus”.

Teiniprostituution yleisyydestä kysyttäessä Mäkelä viittaa tutkimukseen, jonka mukaan esimerkiksi netissä jopa puolet alle 16-vuotiaista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää. Kirkon nuorisotyön kohtaamissa tapauksissa ei tilastoida taustaa tai kansallisuutta, eikä Mäkelä ole ollenkaan törmännyt siihen, että ilmiö kohdistuisi johonkin erityisryhmään. Tosin niissä tapauksissa, jotka ovat tulleet Mäkelän tietoon, on tähän saakka ollut kysymys tytöistä.

Mäkelän mukaan aikuisten vastuu on tällaisista tapauksista kuullessaan puuttua tilanteeseen ja ottaa selvää, mistä kaikesta on kyse yhdessä ammattilaisten kanssa. 

– Kirkon tehtävä on toimia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien puolesta, siitä tässäkin on kyse. Osa nuorista kokee, että he ovat tilanteen herroina ja hyväksikäyttävät aikuisia, vaikka todellisuudessa haavoittavat itseään. Jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi – tätä kautta saadaan myös huomiota, mutta vahingoittavalla tavalla, Mäkelä toteaa.

– Näissä tapauksissa aikuinen on aina vastuussa. Voisin myös kuvitella, ettei tällaisesta kovin herkästi lähdetä vanhemmille kertomaan. Nuorisotyöntekijät ovat ”arjen takiaisia” – heidän kanssaan nuoren ei ole pakko olla tekemisissä, mutta voi ja saa halutessaan kertoa asioistaan. He liikkuvat kaikissa niissä ympäristöissä, missä ihmiset ovat.

Mäkelän nuorisotyön kentältä saamien tietojen mukaan nuoret saattavat myydä esimerkiksi kuviaan, mutta he voivat ryhtyä myös seksuaaliseen kanssakäymiseen vastikkeita – vaatteita tai päihteitä – saadakseen. Seksin ostaminen tai sen yrittäminen alle 18-vuotiaalta on kuitenkin rikos ja vastuu aina seksin ostajalla.

– Liian varhain aloitetulla seksuaalisella kanssakäymisellä tai hyväksikäyttötapauksilla voi olla vakavia seurauksia. Vaikka niistä voi päästä ylikin, korostaisin tässäkin aikuisen vastuuta antaa ja taata nuorelle kasvurauha.

Nuorisotyöntekijöiden Saapaspartiot käyvät läpi katuja ja kujia tulevan kesän festareilla. Tekstaritupu ja Nettisaapas ovat myös välineitä, joilla voi ottaa yhteyttä, jos ei heti uskalla tulla kahden kesken kohtaaman.

– Ne eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan tukevia ja täydentäviä työmuotoja. Yksin ei saa jäädä tämän asian kanssa, Mäkelä painottaa.

Mitään erityistä toimenpideohjelmaa Mäkelän mukaan ole suunnitteilla kirkon toimesta. Ilmiö on vielä marginaalinen, vaikkakin olemassa olevien tietojen mukaan valtakunnallinen.

– Yksikin tapaus on kuitenkin liikaa. Mielestäni pitää tiedostaa, että tämä on olemassa ja osa ulkopuolisuus- ja syrjäytymiskehitystä. Lapsilta ja nuorilta puuttuu luotettavia ja turvallisia aikuisia. Pitäisi siis miettiä, miten voimme jokainen kohdallamme tähän puuttua. Toki on hyvä saada myös tutkittua tietoa. Nuoret kaipaavat hyväksyntää, ja tarjoamalla sitä terveelle tavalla, voidaan tätä lieveilmiötä ehkäistä, Mäkelä sanoo.

Kuva: Minea Juntura

Edellinen artikkeliOikeuskansleri selvittää ulkoistettiinko hallintopäätös
Seuraava artikkeliSLS myötätuntoinen ja kiitollinen piispa Askolalle