Artikkeli: Rippikoulun isostoiminta voi sitouttaa seurakuntaan myös ei-uskonnollisen perheen nuoren

Rippikoulun isostoiminta voi sitouttaa seurakuntaan jopa nuoren, joka tulee täysin ei-uskonnollisesta kodista, Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kertoo tiedotteessaan. Tieto liittyy artikkeliin Diakonia-ammattikorkeakoulun tuoreessa julkaisussa Tehdään ihmeitä! Osallisuus, vapaaehtoisuus, jäsenyys ja hengellisyys isostoiminnassa (toim. Jarmo Kokkonen). Teos julkistetaan syyskuun lopussa.

Julkaisu sisältää viime vuoden helmikuussa hyväksytyn isostoiminnan linjauksen
Isoja ihmeitä
, joka on merkittävä osa kirkossa vuosina 2016–2018 toteutettavaa rippikoulu-uudistusta.

– Linjauksessa isostoiminta nähdään rippikoulua laajempana vapaaehtoistoimintana, jonka lähtökohtana on nuoren kasvu seurakuntalaisena. Isostoiminnan tulisi rakentaa siltaa aikuiseen seurakuntalaisuuteen, kertoo julkaisun toimittaja Jarmo Kokkonen tiedotteessa.

Hän työskentelee Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden vs. johtajana ja on yksi rippikoulu-uudistuksen vastuuhenkilöistä.

Tiedotteen mukaan toukokuun alusta voimaan tulleen rippikoulu-uudistuksen yksi painotus on siinä, että rippikoulu ja isostoiminta nähdään yhtenä kokonaisuutena. Niitä suunnitellaan rinnakkain, ne jakavat saman toiminta-ajatuksen ja isosten rooli korostuu entisestään.

Julkaisun artikkelit käsittelevät isostoiminnan keskeisiä teemoja, kuten osallisuutta, vapaaehtoisuutta ja nuorten muuttuvaa hengellisyyttä.

– Suomalaisnuoret ovat aktiivisia vapaaehtoistyössä, ja vielä paljon useampi tulisi mukaan seurakunnan toimintaan, jos heitä pyydettäisiin. Viestini aikuisille onkin: pyytäkää nuoria mukaan, sillä se kannattaa, Kokkonen sanoo tiedotteessa.

Rippikoulu ja isostoiminta ovat evankelis-luterilaisen kirkon tunnetumpia ja tavoittavimpia työmuotoja. Vuonna 2016 kaikenikäisiä rippikoululaisia oli 85,8 prosenttia suhteessa 15-vuotiaiden ikäluokkaan, ja isostoimintaan osallistui noin 22 000 nuorta.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Uudistuvan rippikoulun tavoitteena on herättää nuoressa halu kuulua Kristuksen kirkkoon

Espoon hiippakunnassa koulutetaan uuteen rippikoulusuunnitelmaan valtion

Piispainkokous hyväksyi uuden rippikoulusuunnitelman – Raamattu ja ehtoollinen korostuvat

Edellinen artikkeliDigipostilla on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa
Seuraava artikkeliRistin Voitto: Helluntaiseurakunnissa kastettu yli 200 iranilaistaustaista