Ei sittenkään seurakuntaliitosta Utsjoen ja Inarin välillä, Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä etenee

Inarin ja Utsjoen seurakuntien luottamushenkilöt pohtivat vappuviikonloppuna seurakuntien tulevaa yhteistyötä. Selvitysmies Juha Muilun johdolla vertailtiin erilaisia mahdollisia malleja.

Jo aikaisemmin molempien seurakuntien kirkkovaltuustot ovat hyväksyneet päätöksen, jonka mukaan Utsjoen seurakunta liitetään kappeliseurakuntana Inarin seurakuntaan, koska Utsjoen seurakunta on ajautunut vararikkoon.

Sunnuntaina sekä Inarin että Utsjoen seurakuntien kirkkoneuvostot kokoontuivat kumpikin tahollaan, ja molemmat päättivät esittää kirkkovaltuustoille Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamista.

Yhtymään kuuluisi kaksi seurakuntaa, joissa molemmissa olisi oma kirkkoherra. Seurakuntayhtymä vastaisi kiinteistöistä ja taloudesta, mutta kumpikin seurakunta päättäisi itse omasta toiminnastaan ja seurakuntien nimet säilyisivät ennallaan.

Molempien seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuvat viikon päästä tiistaina 9.5., ja jos ne vielä hyväksyvät yhteistyön muodoksi Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän, kappeliseurakuntahanke raukeaa ja selvitysmies Muilu esittää Oulun tuomiokapitulille Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamista.

Inarin kirkkoherran Tuomo Huuskon mukaan Inarin seurakunnan kirkkoneuvosto halusi yksimielisesti viedä seurakuntayhtymämallin valtuuston käsittelyyn, jotta Inarin seurakunnalla on mahdollisuus vielä punnita molempia vaihtoehtoja.

Utsjoen vt. kirkkoherra Päivi Aikasalo on jo aiemmin kertonut
Kotimaa24:lle
, että Utsjoella seurakuntayhtymää pidetään parempana vaihtoehtona kuin liittymistä kappeliseurakuntana Inarin seurakuntaan.

– Utsjoen seurakunnan luottamushenkilöiden mukaan on olennaista, että Utsjoen seurakunta säilyisi saamelaisenemmistöisenä, sen nimi säilyisi, Utsjoella olisi oma kirkkoherra ja voisimme itse päättää seurakuntaelämän toteuttamisesta jatkossakin, Aikasalo kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Hiukan alle tuhannen jäsenen Utsjoen seurakunta on saanut kirkkohallitukselta saamelaismomentin nojalla palkkausavustusta 160 000 euroa vuosittain. Näin on katettu seurakunnan kirkkoherran ja diakonissan palkat ja toimintakulut. Seurakunnan itse maksettavaksi on jäänyt vielä nuorisotyönohjaajan ja osa-aikaisen suntion palkat sekä kiinteistömenot ja muut juoksevat kulut.

Seurakunnalla on velkaa 330 000 euroa, josta erääntyy lokakuussa maksettavaksi 80 000 euroa. Tätä summaa seurakunnan tilillä ei tule tuolloin olemaan, seurakunnasta kerrottiin
Kotimaa24:lle
jo viime joulukuussa. Viimeinen niitti seurakunnan taloudelle olivat Karigasniemen uuden kappelin laskut. Uusi kappeli vihittiin käyttöön viime vuoden huhtikuussa.

Kuva Utsjoen kirkosta: Päivi Aikasalo

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Utsjoen seurakunnassa talouskatastrofi: Pyytää päästä Inarin kappeliseurakunnaksi

Utsjoen seurakunta huutokauppaa alttaripöydän – Mahdolliset tulot eivät pelasta mitään

Saamelaiskäräjät puuttui asiaan – Utsjoen seurakunnan liitos Inariin seisahtui

Inarin seurakunta hyväksyy Utsjoen liittämisen kappeliseurakunnakseen

Saamelaiskäräjien huoli Utsjoen seurakuntaliitoksesta: ”Heikentääkö entisestään saamen kielten asemaa?”

Seurakuntaliitos vai ei? – Seuraavaksi selvitysmies tapaa Utsjoen ja Inarin seurakuntalaisia

Uusi käänne Utsjoen ja Inarin seurakuntaliitoksessa – yhtymän mahdollisuus yllätti Ylä-Lapin

Edellinen artikkeliSuntiot eivät häviä, mutta ammattitutkinnon nimi muuttuu
Seuraava artikkeliAvioliittoaloitteen allekirjoittanut: ”Todellisuutta on se, että meillä on uusi avioliittolaki”