Kirkon Ulkomaanapu laajentaa toimintaansa – uusi yritys lainaa rahaa kehitysmaihin

Kirkon Ulkomaanapu on perustanut osakeyhtiön FCI Investmentin. Asian vahvistaa järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg Kotimaa24:lle. Yrityksen on tarkoituksena kerätä pääomia, joiden avulla järjestö voi rahoittaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa kehitysmaissa. Erotuksena perinteiselle lainoitukselle on Hembergin mukaan se, että siihen kuuluu ohjausta ja tukea ja että yrityksiltä vaaditaan myös sosiaalista vastuunkantoa.

– Toimimme eri metodilla kuin kaupalliset rahoittajat, jotka ottavat koron ja toivovat, että kaikki menee hyvin. Me rahoitamme myös erityyppisiä yrityksiä kuin he. Rahoittamiemme yritysten pitää työllistää paljon tai niissä pitää olla jokin eettinen näkökulma yritystoimintaan.

Kirkon Ulkomaanapu on perustamassa toimintaansa hollantilaisen sisarjärjestönsä osakeyhtiön pohjalta. Hemberg kertoo esimerkkinä erään sisarjärjestöltä rahoitusta saaneen yrityksen työstä. Kambodžalaisfirma leikkaa naisten hiuksia ja tekee niistä tukkalaitteita.

– Se on riistobisnes monissa maissa, kuten Intiassa. Siellä naiset saatetaan ajaa kaljuksikin, ja he saavat pienen korvauksen. Kambodžalaisyrityksessä naisten hiuksia ei ajeta kokonaan ja he saavat erittäin hyvän korvauksen, joka vastaa hiusmäärää.

Jotkut yritykset voivat olla lainakelpoisia Kirkon Ulkomaanavun näkökulmasta, vaikkeivät ne sitä olisikaan kaupallisten lainoittajien näkökulmasta, Hemberg kertoo.

Suunnitelmissa on, että osakeyhtiö hakee pääomaa Suomen valtiolta, kirkolta ja kansalaisjärjestöiltä. Myöhemmin yksityiset sijoittajatkin voivat mahdollisuuksien mukaan osallistua toimintaan, Hemberg sanoo.

Osakeyhtiön perustamisen syynä ovat muutokset eurooppalaisessa kehitysyhteistyökentässä, hän taustoittaa.

– Suomen ja Euroopan tilanne on muuttunut. Yksityisen sektorin rahoitus on menossa kovaa kyytiä eteenpäin. Nyt on hyvä momentum kehittää tällaista instrumenttia, jolla voi viedä eteenpäin kehitysmaiden yksityistä sektoria.

Hemberg kiistää, että yrityksen perustaminen johtuisi suoraan viime vuonna päätetyistä kehitysyhteistyörahojen leikkauksista.

– En missään nimessä näe niin, että niin sanottu perinteinen kehitysyhteistyö olisi loppumassa. Tässä on kysymys siitä, että meidän täytyy muuttua maailman muuttuessa.

Suunnitelma lainoitusyrityksen perustamisesta on kehkeytynyt jo vuosia.

Kirkon Ulkomaanapu ei myöskään nosta mitään tuottoja osakeyhtiönsä kautta, Hemberg painottaa. Mahdolliset tuotot ohjataan uusiin lainoihin tai mahdollisesti myös sijoittajille.

Kirkon Ulkomaanavulla on myös muita yrityssuunnitelmia. Yksi niistä liittyy yhteisyritykseen hollantilaisen sisarjärjestön kanssa ja toinen muun muassa koulutusvientiin.

Yritykset ovat Hembergin mukaan tervetullut lisä kehitysyhteistyöjärjestön keinovalikoimaan.

– Tällä pystymme nostamaan vaikuttavuuttamme aika runsaasti.

Kuva: Kirkon Ulkomaanavun kuvapankki.

Lue myös:

Naisten Pankki on kerännyt 10 miljoonaa kehitysmaiden naisyrittäjille

Leikkaukset kehitysapuun koskettavat miljoonaa ihmistä – Sata hanketta lopetettu

Edellinen artikkeliYle esittelee kaksi pappia, jotka aikovat vihkiä sateenkariparin
Seuraava artikkeliMielensäpahoittaja 
kaipaa myötätuntoa