Mielipide: Pitäisikö kirkon luopua kaikista viranomaistehtävistään?

Toukokuun kirkolliskokouksessa keskusteltiin tekemäni edustaja-aloitteen perusteella siitä, olisiko kirkon syytä luopua kokonaan avioliittoon vihkimisestä. Aloite antaisi aihetta pohtia laajemminkin kirkon luopumista viranomaistehtävien hoitamisesta. Asia koskettaa tavallisia seurakuntalaisia eniten lapsen nimen rekisteröinnin ja avioliittoon vihkimisen yhteydessä.

Perinteisen käsityksen mukaan miehen ja naisen välisen avioliiton erityisluonne perustuu Raamatun luomiskertomukseen ja luonnonoikeudelliseen ajatteluun. Piispojen vuonna 2008 antaman kannanoton mukaan luterilainen kirkko kunnioittaa pyhää Raamattua uskon ja elämän ylimpänä ohjeena. Kirkko uskoo, että luodessaan ihmisen mieheksi ja naiseksi Jumala asetti avioliiton heidän yhteiseksi elämänmuodokseen. OTT Pekka Leino on osoittanut väitöskirjassaan (Kirkkolaki vai kirkon laki, 2002 s. 346) selkeästi, miten kirkon järjestysmuotoa ja hallintoa koskevat normit on kirkkolain 1 luvun 1 §:n kautta kaikilta osin sidottu kirkon tunnustukseen. Utsjoen kirkkoherra Arto Seppänen on omassa väitöskirjassaan (Tunnustus kirkon oikeutena, 2007, s. 283) nimittänyt tätä kirkkolain suureksi fundamentumiksi.

Avioliittolain 16 §:n nojalla kirkko voi asettaa omat kirkollisen vihkimisen ehtonsa ja muotonsa, mikä todettiin myös tasa-arvoisen avioliittolain muutoksesta säädettäessä. Kirkkohallituksen kolmelta oikeusoppineelta saamien lausuntojen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että 1.3.2017 alkaen kuka tahansa pappi voisi pätevästi ja kirkon avioliittokäsityksestä riippumatta vihkiä samaa sukupuolta olevat kirkolliseen avioliittoon. Prof. Urpo Kankaan mukaan pappia ei voi siitä edes rangaista, ellei kirkolla ole asiaan selkeää kantaa. Siksi onkin tärkeätä, että hyvissä ajoin tuo kirkon kannanotto saadaan.

Jos maallinen lainsäädäntö näin radikaalisti vaikuttaa kirkon avioliittokäsitykseen, saattaisi olla parempi, että kirkko useiden ulkomaisten esimerkkien mukaisesti luopuisi kokonaan avioliittoon vihkimisestä. Tämä saattaisi olla jopa ainoa tapa säilyttää kirkon yhtenäisyys ja korostaisi myös kirkon merkitystä hengellisenä yhteisönä. Siitä saataisiin suuntaa myös mahdolliseen muista kirkon viranomaistehtävistä luopumiseen.

Risto Tuori

Kirkolliskokousedustaja

Sastamala

Lue myös:

Vihkioikeudesta luopuminen puhutti kirkolliskokousta

Oikeusoppineet yksimielisinä: Papin avioliittolain mukaan vihkimä avioliitto on pätevä

Kirkkohallitus antoi avioliitto-ohjeen: Pappi ei voi toimittaa siviilivihkimistä

Edellinen artikkeliNaisten Pankki on kerännyt 10 miljoonaa kehitysmaiden naisyrittäjille
Seuraava artikkeliAtomipommin runtelemassa Nagasakissa asui vuonna 1945 puolet maan katolilaisista