Odotusaula ja 9 muuta rukouspaikkaa

Rukoilla voi milloin ja missä vain. Mutta onko jokin paikka parempi toista?

Vastaus kysymykseen on kyllä, sillä ulkoinen ympäristö voi tukea sisäistä maailmaa – tai estää sisäisten tuntojen esiintulon.

Toisaalta rukous voi olla tietoista ja älyllistä toimintaa, vastakulttuuria, joka ei kysy aikaa eikä paikkaa. Valmiiksi muotoiltu rukous voi toimia, vaikka ei rukousfiilistä olisikaan.

Kotimaa24 esittelee kymmenen paikkaa, jotka ainakin soveltuvat sisäsyntyiseen hengelliseen toimintaan.

1. Kirkossa

Kirkko on varsin ilmeinen paikka rukoilla. Yleensä rukoilu tapahtuu yhdessä muiden kanssa jumalanpalveluksessa tai muussa tilaisuudessa. Yksin kirkossa rukoileminen lienee Suomessa harvinaisempaa kuin vaikkapa katolisissa maissa. Mutta kannattaa poiketa (usein) tyhjään kirkkoon, etsiä paikka tolpan katveesta ja huokaista syvään.

2. Autossa

Autoilijat rukoilevat, ainakin heidän kannattaisi. Liikenne on varsinkin syyspimeillä täynnä vaaranpaikkoja. Liikenneruuhkassa ja punaisissa valoissa voi rukoilla malttia ja mielenrauhaa. Kokonaan eri asia on, jos henkilöauton matkustaja rukoilee kuskin ajotavan vuoksi.

3. Bussissa/junassa/metrossa

Julkisessa liikennevälineessä rukoilu saattaa olla yleisempää kuin kuvitellaan. Varsinkin paria pysäkinväliä pitemmällä matkalla on hetki aikaa itselle. Oman elämän tunnot pyrkivät pintaan.

4. Raitiovaunussa

Raitiovaunu on ehkä urbaanein paikka rukoilla. Sitä voi tehdä Suomessa vain Helsingissä ja sielläkin pääosin keskustan alueella. Turussa tämä rukouspaikka otettiin pois kaupunkilaisilta 1972.

5. Odotusaulassa

Odottavan aika on pitkä ja lääkärin vastaanotolla usein jopa ahdistusta synnyttävä. Saat kuulla tutkimusten tuloksen. Mikä minua vaivaa? Rukous pyrkii kuin varkain mielen päälle.

6. Vuoteessa

Vuode lienee yksi tavallisimmista rukouspaikoista. Päivän päätteeksi yhteydenotto yläkertaan kruunaa päivän. Iltarukouksen koti on vällyjen alla.

7. Saunassa

Suomalaisen sanonnan mukaan saunassa ja kirkossa ollaan samalla tavalla: rauhallisesti ja autuutta hengittäen. Yksin saunojalla on usein taipumus syvämietteisyyteen ja rukous kätkeytyy löylyn vesihöyryihin.

8. Vessassa

Vessa on todennäköisesti hyvinkin tavallinen, joskin yleisessä puheessa epäsopivaksi mielletty rukouspaikka. Pieni suljettu tila on toisaalta kuin luotu henkilökohtaisille pohdinnoille elämän perusasioiden äärellä. Vessa on luterilainen rippikoppi – pappia ei tarvita, suora yhteys yläkertaan toimii muutenkin.

9. Metsässä

Metsä olkoon kirkkoni ja rukouspaikkani. Honkien salskeat pilarit kutsuvat nostamaan katseen kohti taivasta, tuulen suhina koivikossa on kirkkokuoron laulua. Rukous on sitä, kun vetää keuhkonsa täyteen happea kallion laella seisten ja maisemaa ihaillen.

10. Taivaalla

Lentokoneissa lausutaan paljon rukouksia, varsinkin jos tulee paha ilmakuoppa tai jotain vielä vakavampaa. Taivaalla ovat myös laskuvarjohyppääjät, kuumailmapalloilijat ja riippuliitäjät. Hekin tarvitsevat rukouksia.

*

Jos haluat kommentoida juttua, vastaa kysymykseen: Missä muualla on hyvä ja luontevaa rukoilla?

Kuva: Olli Seppälä. Kynttilöitä Turun tuomiokirkossa.

Edellinen artikkeliHoosianna.fi varattiin Joensuuhun
Seuraava artikkeliTeologit Hevisaurus-elokuvan taustalla