Eläkeläispapit äänestävät taas – konservatiivisempi kirkolliskokous?

Uusi kirkolliskokous valitaan ensi vuoden helmikuussa. Kirkkojärjestyksen muutoksen myötä eläkeläispapitkin pääsevät jälleen äänestämään. Tuleeko kirkolliskokouksesta nykyistä konservatiivisempi?

– En usko, että sillä on hirveän iso vaikutus. Ylipäänsä voi olla, että koko kirkolliskokouksen ikärakenne hieman vanhenee ja näin ollen siitä voi myös tulla hiukan konservatiivisempi, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen vastaa.

Hän perustaa arviotaan Kirkon akateemiset AKI:n papeille tekemään kyselyyn vuodelta 2014. Siinä yli 65-vuotiaat vastaajat ovat Salmisen mukaan asenteiltaan liberaalimpia kuin kirkolliset maallikkoluottamushenkilöt.

– Teologisessa mielessä yli 65-vuotiaat ovat konservatiivisen ja liberaalin välillä mutta enemmänkin liberaaliin päin, Salminen sanoo.

– Heidän naispappeuskantansa on positiivinen. Suurin osa kannattaa rekisteröidyn parisuhteen siunaamista. Vihkimisoikeuden suhteen he ovat vähän varovaisempia kuin nuoremmat papit, hän jatkaa.


Rauhan Tervehdys
(4.11. s. 9) kertoo, miten papeilla on ennenkin ollut elinikäinen äänioikeus. Sitä rajattiin nykyisen kirkkolain tullessa voimaan 1993, minkä jälkeen pappien äänioikeus jatkui neljä vuotta eläkkeelle jäämisen. Se päättyi kuitenkin 68-vuotiaana.

Nyt vuoden 2015 alusta voimaan tulleen kirkkojärjestyksen muutoksen jälkeen eläkeläispapit voivat jälleen äänestää kirkollisissa vaaleissa niin kauan kuin haluavat.

Aiemmin oli myös rajoitus, jonka mukaan äänioikeutensa menetti pappi, jonka edellisestä työmääräyksestä seurakunnassa oli kulunut neljä vuotta. Nyt tämäkin on poistunut.

Esimerkiksi vuonna 2012 kirkossa oli 4783 pappia. Heistä iän perusteella äänioikeutta ei ollut noin tuhannella. Noin viidennes papeista oli siis yli 68-vuotiaita.

Tampereen hiippakunnassa on tällä hetkellä 683 äänioikeutettua pappia kirkolliskokousvaaleissa 2016. Heistä eläkepappeja tai -lehtoreita on 220.

Rauhan Tervehdyksen mukaan tulevissa kirkolliskokousvaaleissa Oulun hiippakunnassa on 550 äänioikeutettua pappia. Heistä eläkkeellä olevia on noin 180.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKiinnostaako tiukka luterilainen linja? – Harkitse näitä
Seuraava artikkeliPäivi Kujanen on moderni kanteletar – Katso video!