Kiinnostaako tiukka luterilainen linja? – Harkitse näitä

Kaikkia ei Suomen evankelis-luterilainen kirkko miellytä, koska se ei heidän mielestään ole tarpeeksi luterilainen. Mutta ei hätää, vaihtoehtoja kyllä löytyy!

Luterilaisten Tunnustuskirjojen henkeä halajava löytää tiukan tulkinnan monista pienemmistä ryhmistä. Kotimaa24 esittelee neljä luterilaista rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa ja yhden, joka ainakin toistaiseksi toimii vielä yhdistyspohjalta.

1. Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto

Yhteisö perustettiin 1928, jolloin se irtautui Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä. Jäseniä sillä on noin 500, ja seurakuntia Helsingissä, Karstulassa, Tampereella, Marttilassa ja Vetelissä.

Seurakuntaliiton tunnustuksessa painotetaan Raamattua ja Tunnustuskirjoja. Yhteisö ei ole halunnut sitoutua Tunnustuskirjojen sisältämiin ”inhimillisiin virheisiin, heikkouksiin ja puutteisiin”. Senpä vuoksi Seurakuntaliitto on vaihtanut ilmaisun ”tunnustuskirjoihin tunnustautuminen” muotoon ”tunnustuskirjojen oppiin tunnustautuminen”.

Vuoteen 2012 asti yhteisö tunnettiin nimellä Suomen vapaa evankelis-luterilainen seurakuntaliitto.

2. Suomen tunnustuksellinen luterilainen kirkko

Yhteisö perustettiin 1929, jolloin se irtautui Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä. Jäseniä sillä on noin 300 ja toimintaa muun muassa Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Hämeenlinnassa.

Kirkko tunnustaa Raamatun arvovallan ja sen, että ”kirkon tunnustuskirjojen oppi on Pyhän Raamatun puhdasta ja väärentymätöntä oppia, koska se on Raamatusta otettu”.

Alun perin tunnustuksellinen luterilainen kirkko on nimeltään Suomen vapaa evankelisluterilainen kirkko.

3. Luterilainen sanan yhdyskunta

Yhteisö perustettiin 1983, jolloin se irtautui Suomen vapaasta evankelis-luterilaisesta seurakuntaliitosta. Jäseniä sillä on noin 160 ja toimintaa on pääasiassa Ikaalisissa ja Tampereella.

Raamatun lisäksi yhdyskunta ”tunnustautuu myöskin kaikkiin evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuskirjoihin, mikäli ne perustuvat Pyhän Raamatun sanaan, jolla on korkein tuomiovalta kaikissa kristillisen opin, uskon ja elämän asioissa”.

4. Suomen luterilainen tunnustuskirkko

Yhteisö perustettiin 2002. Jäseniä sillä on noin 20 ja seurakunnat Haukiputaalla ja Helsingissä.

Nimensä mukaisesti tunnustuskirkko on opillisesti vahvasti kiinni luterilaisissa Tunnustuskirjoissa. Kuuluu laajempaan kansainväliseen yhteisöön Confessional Evangelical Lutheran Conference, jonka seurakunnissa on jäseniä maailmalla noin 450 000.

5. Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta

Yhteisö perustettiin 2013. Jäseniä sillä on noin 1700. Lähetyshiippakunnan ytimen muodostaa vuonna 1999 perustettu Luther-säätiö seurakuntineen, mutta mukana on myös kolme erillistä alueellista jumalanpalvelusyhteisöä.

Lähetyshiippakunta rakentaa ”opetuksensa ja toimintansa ehyesti luterilaisen uskonperinnön pohjalle”, ja se tunnustaa omien sanojensa mukaan ”sitä raamatullista uskoa ja oppia, joka perustuu Vanhan ja Uuden Testamentin profeetallisiin ja apostolisiin kirjoituksiin ja joka on julkilausuttu luterilaisissa tunnustuskirjoissa”.

Lähetyshiippakunta ei ole rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta – vielä.

Eikä tässä vielä kaikki!

Lisäksi tulevat perinteiset herätysliikkeet, joissa tunnustusta ja Raamattua painotetaan ehkä pontevammin kuin tavallisessa paikallisseurakunnassa. Tunnustuspuutoksesta kärsivä voi siten saada lääkkeensä myös herätysliikkeiden helmasta. Niiden toimintaa osallistuminen ei edellytä kirkosta eroamista.

Uskonnolliselta kentältä löytyy myös pienempiä yhdistyksiä tai hurskaiden yhteisöjä – usein johtajahahmon ympärille syntyneitä – joissa Raamattua ja tunnustusta tulkitaan lahkomaisin elkein.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliTiedetoimittaja Jani Kaaro kirjoittaa ”valemuistosaagan” kakkososaa
Seuraava artikkeliEläkeläispapit äänestävät taas – konservatiivisempi kirkolliskokous?