Juha Sipilä: Taloustilanne pakolaistilannetta pienempi ongelma

Viranomaistoimintaa aiotaan tehostaa Pohjois-Suomessa, erityisesti Torniossa ja laajemmin Ruotsin vastaisella raja-alueella, kertoivat pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) tänään perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja hallitus seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti. Pidän jo taloustilannetta pienempänä ongelmana kuin pakolaistilanteen aiheuttamaa painetta. Raja-alueen valvontaa on tehostettu jo usean viikon ajan ja tehostetaan edelleen, pääministeri Sipilä sanoi.

Tornioon on tarkoitus siirtää vielä tällä viikolla turvapaikkatutkinnan valmiusryhmä, jota on koottu yhdestätoista eri poliisilaitoksesta. Lisäksi rajavartiolaitos siirtää alueelle partioita.

Ensi tiistaina Torniossa avataan pakolaisten järjestelykeskus, mutta siihen saakka maahantulijoita ohjataan hätämajoitukseen tai eteenpäin rekisteröitymään turvapaikanhakijaksi.

Petteri Orvon mukaan Suomeen saapuisi perjantaina jälleen 800–1000 turvapaikanhakijaa lisää, joten järjestelyt pyritään toteuttamaan yleistä järjestystä ylläpitäen.

Perjantaina kriisistä ja sen vaikutuksista Suomeen on keskusteltu myös tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. EU-tasolla pakolaiskriisiä käsitellään myös ensi viikolla oikeus- ja sisäasiainneuvoston ylimääräisessä kokouksessa sekä EU-maiden valtioiden tai hallitusten päämiesten ylimääräisessä kokouksessa.

Lue myös:

Torniossa vapaaehtoiset voivat tarjota pakolaisille vain teetä, neuvoja ja sympatiaa

Seurakunta varautuu majoittamaan Tornioon jumiin jääneitä pakolaisia

Edellinen artikkeliTorniossa vapaaehtoiset voivat tarjota pakolaisille vain teetä, neuvoja ja sympatiaa
Seuraava artikkeliPuhekouluttaja herättelee puherobottien alitajuntaa