Kirkolliskokousedustaja jutuntekopannassa Ylellä

Luterilaisen kirkon kirkolliskokousedustaja, toimittaja Pekka Niiranen ei saa tehdä Yle uutisille uutisia uskonnoista.

”Tein itse Ylessä ’uskontojournalismia’ aina siihen saakka, kunnes tulin valituksi kirkolliskokousedustajaksi. Sen jälkeen en ole saanut tehdä kirkkoa käsitteleviä uutisia – en edes ortodoksisesta kirkosta”, Niiranen kirjoitti eilen Kotimaa24:n uutisen kommenttiosiossa.

– Tämmöinen linjaus on tehty, vaikka voisin väittää, että olen perehtynyt hyvin koulutukseni ja luottamustehtävien vuoksi kirkkoon ja uskontoon, hän kertoo tänään Kotimaa24:lle puhelimessa.

Niiranen on koulutukseltaan teologian tohtori. Ortodoksisesta kirkosta hän ei saa uutisoida, koska tämä voitaisiin tulkita Niirasen kannalta ”kilpailevana kirkkona”.

– Se voitaisiin nähdä kirkkopolitiikkana. Näin olen sen ymmärtänyt.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon avustajan, ylidiakoni Jyrki Härkösen mukaan Niirasen työskentely ei olisi kirkolle ongelma.

– Päinvastoin. On aivan uskomatonta, että nyky-Suomessa teologian tohtorin tutkintoa ja tieteellistä substanssiosaamista kirkkoon liittyen pidetään rasitteena. Se on kaikuja taistolaisesta Yleisradiosta. Samalla logiikalla, jos olisi ekonomin tai taloustieteilijän koulutus, ei saisi kirjoittaa talousasioista, Härkönen sanoo.

Härkönen uskoo, että Niiranen pystyisi kirkolliskokouksen jäsenenä tuomaan Ylelle sisäpiiritietoa, joka nyt jää ihmisiltä saamatta.

– Yleensä ottaen uskontoja käsittelevään journalismiin pätee aivan samat lainalaisuudet kuin muuhunkin journalismiin. Kohteeseen ja aiheeseen perehtyminen tapahtuu samoin kriteerein, itsekin toimittajana työskennellyt Härkönen toteaa.

Nunnien joulukuusen haku tuli kuitenkin tehtyä

Niiranen on ollut kirkolliskokouksen jäsen kohta neljä vuotta. Hän kertoo yrittäneensä saada Ylessä hieman hienosyisempää rajausta siihen, mistä hän voisi uskontoja ja kirkkoja koskien kirjoittaa ja mistä ei.

– Olenkin tehnyt jutun Savonlinnassa pari kesää sitten esillä olleesta Torinon käärinliinan arvovaltaisesta kopiosta. Silloin se tulkittiin kulttuurijutuksi. Joulun alla kävin omasta ideastani kuvaajan kanssa tekemässä jutun, kun Lintulan luostarissa valmistauduttiin jouluun ja nunnat hakivat joulukuusen, koristelivat sen ja tekivät pipareita. On hankala ratkaista, miten raja määritellään. Sen takia se on määritelty niin, että en tee.

Niiranen ei tiedä, voisiko hän kirjoittaa esimerkiksi muslimeista.

– En ole kokeillut.

Uskontojutut vähentyneet hyllytyksen vuoksi

Pekka Niiranen on Radio Savon toimittaja. Hänen työnsä jälki näkyy alueen televisiossa, maakuntaradiossa mutta myös valtakunnan uutisissa. Moni muistaa Niirasen asiantuntevat uskontoja käsitelleet uutiset valtakunnallisista tv-uutisista. Vähään aikaan niitä ei kuitenkaan ole nähty.

– Linjausta ei ole pureksittu loppuun asti minun mielestäni. Tämä on valitettavaa itseni kannalta. Uskontojen asiantuntijaksi olen kouluttautunut ja erikoistunut. Se on ollut minun tavaramerkkini. Sen jälkeen kun minut ”pantiin pannaan”, uskontojuttujen käsittely on Yle uutisissa sekä radio- että tv-puolella vähentynyt. Eritoten tv:n puolella, Niiranen sanoo.

Hän yhtyy kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon kritiikkiin uskontojournalismin tasosta. Keskitalo otti eilen Facebook-sivullaan kantaa Helsingin Sanomien Suviseura-uutisointiin.

– Sehän on vanha juttu, että esimerkiksi vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen suhteen ei käsitellä uskonnollista sisältöä vaan mitattavia asioita kuten jäätelöannosten tai asuntovaunujen määrää. Se on neutraalia ja vaaratonta, eivätkä toimittajat joudu paneutumaan itse asiaan.

Niirasen mielestä moni toimittaja ei ole sinut uskontoja koskevien aiheiden kanssa.

– Suurimmalle osalle toimittajista vanhoillislestadiolaisuus on aivan tuntematon ja outo juttu, jota ei pysty käsittelemään kuin väitettyjen pedofiliatapausten osalta. Opilliseen sisältöön tai yleensä uskonnollisuuteen ei puututa, koska sitä on vaikea käsitellä. Tyydytään siihen, mikä on mitattavaa.

Niirasen mukaan toimittajat ovat arkoja ja tarttuvat uskontoon vain, jos on opillinen kiista, joka voidaan henkilöidä.

– Silloin toimittajat pystyvät käsittelemään asiaa tuosta vaan, mutta uskonnollisten yhteisöjen syvällisempää ymmärtämistä moni ei halua edes yrittää, Niiranen katsoo.

Kirkolliskokousta hän ei ole jättämässä vaan aikoo olla ehdolla uudelle nelivuotiskaudelle.

– Tämä on vapaa maa. Saa olla ehdolla ja tulla valituksi ilman, että työnantaja sen estää. Olen sanonut julkisesti myös kirkolliskokouksessa, etten voi tehdä näistä aiheista juttua.

Lue myös:

Kansliapäällikkö: Hengellinen todellisuus medialle ylivoimainen tehtävä

Edellinen artikkeliKinnulan kirkkoherra yllättyi väkivaltatilaston kärkisijasta
Seuraava artikkeliYhdysvalloissa tulipaloja useissa mustien kirkoissa