Historiikki: Tiukka hallitus pelasti HelsinkiMission

HelsinkiMisson 130-vuotishistoriateos paljastaa, että kriisiin ajautunut järjestö pelastettiin yritysmaailmasta tutuin ottein. Yhtiön hallituksella oli merkitystä ja sen jäsenillä oli kokoemusta liike-elämästä ja kriisiyhtiöistä.

Ville Jalovaaran kirjoittamassa Älä jätä ihmistä yksin -kirjassa kerrotaan silloisen Helsingin kaupunkilähetyksen ajautumisesta 1990-luvun laman myötä itsekin taloudellisesti huonoon kuntoon. Toiminnanjohtajaksi vuonna 1998 tullut Olli Valtonen kertoo, että yhdistys oli ajautumassa vararikkoon.

Valtonen kertoo pelänneensä, että hallitukseen pyydetty pankkimies Ahti Hirvonen lähtisi hallituksesta tajuttuaan mihin hänet oli houkuteltu. Hirvonen ei lähtenyt ja hänen kokemuksensa pankkiriisistä auttoi myös Kaupunkilähetystä uuden vision luomisessa.

Hallitustyöskentelyn merkitys kaupunkilähetyksen uudessa nousussa on Jalovaaran mukaan ollut ratkaiseva. Siinä korostui puhejohtajan Ahti Hirvosen rooli, joka kehitti hallitustyöskentelyä ottamalla mallia yritysmaailmasta. Yksi lähtökohta oli hallitusten jäsenten valitseminen huolella. Hallituspaikka ei ollut luottamustehtävä, vaan vaati sitoutumista ja oman osaamisen tuomista yhteiseen käyttöön.

Historiateoksen alkusivuilla Olli Valtonen listaa kymmenen asiaa, jotka on toiminnanjohtajana oppinut. Niistä ensimmäinen on, että hyvällä hallituksella on väliä.

”Hallitus pani pystyyn visioryhmän selvittämään, mikä Kaupunkilähetyksen missio 2000-luvun Helsingissä on. Työskentely vei puoli vuotta. Päädyimme siihen, että köyhyyden ytimessä on yksinäisyys, ongelma jota Helsingin sosiaalivirasto ei millään pysty virkamiestoimin ratkaisemaan. Siihen tarvitaan lähimmäisiä. Käärimme hihat, otimme lisää lainaa ja aloitimme.”

Yksi seuraus uudesta strategiasta oli järjestön nimen vaihtaminen HelsinkiMissioksi. Vanha nimi viittasi liiaksi lähetystyöhön, minkä yhteistyötahot kokivat ongelmalliseksi.

Lue myös:

HelsinkiMIssio lupaa apua yksinäisille ruotsikielisille senioreille

HelsinkiMissio: Yksinäisyys on yhä kipeä ongelma

Tukholman kaupunkilähetykselle ennätyksellinen keräystulos

HelsinkiMission mainonnalle Kultajyvä

Olli Valtonen: HelsinkiMissio ei ole uskonnollinen järjestö

Edellinen artikkeliTurun kastemaljanäyttelyssä uutta designia
Seuraava artikkeliPaavin suosio USA:ssa kasvaa