Turun kastemaljanäyttelyssä uutta designia

Turun tuomiokirkossa on näytteillä uutta kastemaljadesignia Suomalainen kastemalja -näyttelyssä. Agricolan kappelissa esitellään huomisesta alkaen nuorille muotoilijoille suunnatun lasinmuotoilukilpailun parhaimmistoa.

Vuonna 2013 järjestetyn kilpailun tarkoituksena oli löytää uudenlaisia kastemaljoja niin kotien kuin kirkkojenkin tarpeisiin sekä kummilahjoiksi. Kilpailuun osallistui 74 muotoilijaa, joista palkintolautakunta palkitsi Tero Välimaan
Kasteenristin, Pauli Partasen
Santa Vian sekä Helmi Remeksen
Rakkauden.

Voittajaksi valittu lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa pyrki löytämään tasapainon taiteellisuuden ja sarjatuotannon väliltä.

– Vuosien kuluessa olen tehnyt paljonkin kastemaljoja lähisuvun ristiäisiin. Kilpailutyöni eroaa niistä kuitenkin sekä muotokielensä että tekniikkansa perusteella. Haasteeni oli luoda kaunis ja käytännöllinen malja, joka soveltuisi myös sarjatuotantoon. Kokeilujen kautta onnistuin luomaan tekniikan, jolla lasin sisällä olevat ilmakuplat muodostavat ristin mallisen kuvion, Tero Välimaa kertoo.

– Annoin työlleni nimeksi Kasteen risti. Nimi viittaa sekä kristilliseen traditioon että elämän alkutaipaleeseen ja aamukasteeseen, jota lasin sisälle vangitut ilmakuplat muistuttavat, Välimaa jatkaa.

Menneillä vuosisadoilla lapset kastettiin kirkoissa. Myöhemmin kotikasteita alkoivat järjestää säätyläiset, mutta vähitellen ne yleistyivät muihinkin yhteiskuntaluokkiin. Kotikasteiden myötä koteihin alettiin hankkia myös omia kastemaljoja, jotka usein kulkevat perintönä sukupolvelta toiselle. Yleisimmin kotien kastemaljat on valmistettu lasista.

Edellinen artikkeli12 askelta hyvään messuun
Seuraava artikkeliHistoriikki: Tiukka hallitus pelasti HelsinkiMission