Kilometri kerrallaan kohti Pariisin ilmastokokousta

Helsingistä käynnistyy tänään pitkä pyhiinvaellus kohti Pariisin ilmastokokousta. YK:n ilmastoneuvottelut järjestetään Pariisissa marras-joulukuun vaihteessa. Pyhiinvaelluksella halutaan ilmaista huoli ilmaston tilasta ja vaatia uutta kansainvälistä ja sitovaa ilmastosopimusta.

Helsingin vaelluksessa on kysymys eräänlaisesta alkulämmittelystä. Kallion kirkolta lähdetään iltapäivällä Pyhän Kolminaisuuden kirkon kautta kohti Tuomiokirkkoa. Matkan varrella isä Heikki Huttunen ja nuorisokanttori Joakim Pietarinen pitävät ympäristöhartauden ja Tuomiokirkolla puhuvat piispa Björn Vikström ja Risto Mantovani maallikkofransiskaaneista.

Varsinaiselle vaellukselle kohti Pariisia lähdetään kesäkuun alussa Pohjois-Norjasta. Kukin vaellukseen osallistuja vaeltaa pienen matkan ja luovuttaa viestin seuraavalle. Reitti kulkee Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi, ja Ranskassa ollaan perillä ilmastoneuvottelujen alkaessa marraskuun viimeisenä päivänä.

Suomi ei osu reitin varrelle, mutta ennen kokousta erillisiä pieniä vaelluksia suunnitellaan Helsingin lisäksi ainakin Loviisaan, Mikkeliin ja Ahvenanmaalle.

Helsingin seurakuntayhtymän ympäristöasiantuntija Elina Hienonen kertoo, että kansainvälisen pyhiinvaelluskampanjan tavoitteena on viedä päättäjille selväsanainen viesti.

– Haluamme että siellä tehdään tiukkoja päätöksiä, joiden avulla saadaan ilmastonmuutos pysäytettyä tai ainakin hallintaan niin, ettei lämpötila nousisi enempää kuin kaksi astetta, Hienonen sanoo.

– Toivomme myös, että saataisiin oikeudenmukaisuutta. Ne maat, joissa kärsitään eniten ilmastomuutoksen seurauksista, eivät välttämättä ole eniten syyllisiä. Toisaalta ei voida ajatella, että siksi että jossain on köyhää, siellä ei voida tehdä mitään.

Neuvottelukysymyksiä Pariisin ilmastoneuvotteluissa ovat muun muassa rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän vastuut, ilmastorahasto, ilmastonmuutoksen ehkäisy ja siihen sopeutuminen.

Pyhiinvaelluksen järjestävät yhteistyössä kirkot, kansalaisjärjestöt ja ilmastonmuutosaktivistit. Mukana on edustajia Ruotsin, Norjan ja Tanskan kirkoista sekä paikallisista Kirkon ulkomaanavuista.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

Onko öljynporaus syntiä, piispa Björn Vikström?

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaasto pilalla? – Ortodoksien alttarikohun taustat
Seuraava artikkeli12 askelta hyvään messuun

Ei näytettäviä viestejä