Pappisliiton puheenjohtaja pyrkii eduskuntaan: Politiikka tarvitsee kirkon työntekijöitä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien ammattiliitto Pappisliiton puheenjohtaja Eija Nivala on ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän on ehdokkaana keskustan listalla Oulun vaalipiirissä. Hän toimii parhaillaan Alavieskan seurakunnan kirkkoherrana ja on kirkolliskokouksen pappisedustaja.

Kirkon sisällä on käyty pitkään keskustelua siitä, onko pappien ja erityisesti kirkkoherrojen sopivaa osallistua politiikkaan. Kotimaa24:n haastatteleman Nivalan näkemys asiasta on vahvasti myönteinen.

– Tunnen ja ymmärrän myös kriittiset näkemykset. Kirkon työssä saatu kokemus on ehdottomasti hyödyksi lainsäädäntötyössä. Lisäksi kirkolle on hyvä, että sen työntekijöitä on mukana politiikassa, sanoo keskustan listoilla ehdolla oleva Nivala. Hän oli ehdokkaana myös vuoden 2011 vaaleissa.

Puolueitten ehdokaslistoilta löytyy tällä hetkellä reilu tusina pappeja. Nivalan mielestä määrää ei voi pitää liian isona. Hän ei näe esimerkiksi kirkkoherruutta esteenä poliittiselle toiminnalle. Missä tahansa asemassa kirkossa työskentelevä voi asettua ehdolle.

Myöskään ammattiyhdistysjohtajan ja kansanedustajan työn yhteensovittamisessa Nivala ei näe suurta haastetta. Hän uskoo, että luottamustoimista saatu kokemus olisi hyödyksi kansanedustajan tehtävässä. Pappisliitossa hänen ehdokkuutensa oli tiedossa, kun hänet valittiin jatkokaudelle sekä Pappisliiton että Kirkon akateemiset (AKI) puheenjohtajaksi.

Kirkolliskokousedustajana ja mahdollisena kansanedustajana Nivala istuisi kahdessa lainsäädäntöä valmistelevassa elimessä.

– Kirkkoa koskevia päätöksiä valmistellaan molemmissa ja laaja asiantuntemus on aina eduksi. Jääviydestä on olemassa oma lainsäädäntönsä, Nivala sanoo.

Nivala myöntää, että häneltä kysellään jo nyt, miten hän ehtii hoitaa kaikki tehtävänsä. Hän kertoo pystyneensä sovittamaan erilaiset velvollisuutensa yksipappisen seurakunnan hoitamiseen tähänkin asti.

– Tietenkin kokonaisuutta on mahdoton tuntea etukäteen. Mielestäni ei kuitenkaan pidä ottaa tehtäviä, joita ei voi tai ehdi hoitaa, hän sanoo.

Lue myös:

Toistakymmentä pappia ehdolle eduskuntaan

Edellinen artikkeliAmmuskelussa Pariisissa kuoli 12 – Satiirilehti julkaisi ISIS-johtajaa pilkkaavan kuvan
Seuraava artikkeliArkkipiispalla jo 10 000 Facebook-tykkäystä