Professori: Pyrkimys töiden tasajakoon ei toimi avioliitossa

Amerikkalaisen tohtori Karl A. Pillemer äskettäin valmistununeen tutkimusprojektin mukaan tiukka 50-50 tasajako -ajattelu toimii avioliitossa huonosti.

Tohtori Karl A. Pillemer, Cornellin yliopiston inhimillisen kehityksen (Human Development) professori, haastatteli 1000 eläkeläistä projektiaan varten. Tarkoituksena oli selvittää kestävän avioliiton perusteita.

–Onnistuakseen pitkällä aikavälillä parien on sopeuduttava antamaan suhteessaan enemmän kuin saavat. Pitkään naimisissa olleet neuvovat lopettamaan 50-50 tasajakoajattelun avioliitossa. Pillemer totesi The Huffington Postin viimeviikkoisessa artikkelissa.

Pillemerin tutkimus on osa vuonna 2004 alkanutta Legacy Project -nimistä kokonaisuutta. Projektin kotisivuilla kerrotaan, että sen päätarkoitus on tarjota ”Amerikan viisaimpien oppitunteja elämästä”.

– Eri puolilla maata asuvat, noin 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat ihmiset jakoivat elämänohjeitaan muun muassa onnellisen avioliiton saloista, lastenkasvatuksesta, tyydyttävästä urasta, siitä, miten suhtautua sairauteen ja menetyksiin sekä miten vanheta pelottomasti ja hyvin, Pillemer kertoo Christian Postin artikkelissa.

Pillemer pitää myyttinä yleistä käsitystä siitä, että avioliitossa kaiken panostuksen on mentävä tasan.

– Ei kannata käyttää aikaansa sen laskeskeluun, että kun antaa 50 prosenttia, saa 50 prosenttia takaisin. Asenteen on perustuttava vapaaehtoisuuteen.

Pillemerin haastattelemien ikäihmisten mukaan se, että suhteessa aletaan pitää kirjaa siitä, kuka saa mitäkin enemmän ja kuka vähemmän, on sen merkki, että ollaan vaikeuksissa.

– Sen sijaan, että huolehtii siitä, kuka avioliitossa ”on voitolla ja kuka häviöllä”, kannattaa panostaa työn tekemiseen yhdessä.

Edellinen artikkeliSimojoen luotsaamaa Exitiä 25 vuotta
Seuraava artikkeliArmon vihreät shokki puolueelle