Lasten aliravitsemus ei vähene toivotusti

Wold_Vision
The Nutrition Barometer asettaa järjestykseen ne 36 maata, joissa asuu 90 prosenttia maailman aliravituista lapsista. Raportissa arvioidaan myös maissa hyväksyttyjä poliittisia ja lakiin perustuvia sitoumuksia sekä aliravitsemuksen vähentämiseen kohdistettuja varoja.

– Raportti paljastaa, että monessa maassa sanat ja teot ovat yhä kaukana toisistaan, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön johtaja Jasmine Whitbread.

Heikoimmin maista menestyy keskituloinen Intia, missä yli 40 prosenttia kärsii aliravitsemuksesta. Voimakkaan talouskasvun maa suuntaa ravitsemukseen ja terveyden edistämiseen aivan liian vähän varoja. Myös poliittiset sitoumukset aliravitsemuksen vähentämiseksi ovat Intiassa heikkoja.

– Tilanteen muuttamiseksi eri maissa tarvitaan hyvää hallintoa: poliittisten lupausten lisäksi vahvoja ravitsemusstrategioita sekä niitä tukemaan pysyvää ja pitkäkestoista rahoitusta, toteaa kansainvälisen World Visionin johtaja Kevin Jenkins.

Hyvänä esimerkkinä raportti nostaa esiin Perun, missä kroonisesti aliravittujen lasten määrä on laskenut kahdessa vuodessa neljä prosenttia. Edistys on yhdistelmä vahvaa poliittista tahtoa sekä vankkaa taloudellista panostusta.

Viime vuonna 2,3 miljoonaa lasta kuoli aliravitsemuksesta johtuviin syihin, ja 170 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta johtuvasta kitukasvuisuudesta, joka heikentää peruuttamattomasti lasten fyysistä ja henkistä kehitystä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) yleiskokouksessa sitouduttiin aiemmin tänä vuonna vähentämään kitukasvuisten lasten määrää 40 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimoinen tavoite jää täyttymättä, jos maat ja avunantajat eivät ryhdy käytännön toimiin nopeasti, varoittavat World Vision ja Pelastakaa Lapset.

Edellinen artikkeliUskonnonvapautta rajoitetaan entistä enemmän
Seuraava artikkeliTutkimus: Itäinen Saksa maapallon jumalattomin paikka