Tutkimus: Itäinen Saksa maapallon jumalattomin paikka

Yli puolet tuoreeseen uskonnollisuutta selvittelevään tutkimukseen vastanneista entisen Itä-Saksan alueella asuvasta pitää itseään ateistina. Läntisessä Saksassa ateistiksi itsensä määritteli 10,3 prosenttia. Saksan itäosasta ei tutkimuksen mukaan löytynyt yhtäkään alle 28-vuotiasta vastaajaa, joka olisi uskonut Jumalaan, kertoo The Guardian.

Siihen, miksi uskonto puuttuu itäisestä Saksasta on esitetty erilaisia syitä lähtien alueen poliittisesta historiasta. Tutkimus kuitenkin pitää alueen tilanteelle parhaana selityksenä keskeytymätöntä yritystä yhdentyä, mikä on jatkunut jo neljännesvuosisadan ja osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Uskonnolla tai paremminkin sen puutteella on tässä suuri merkitys.

Maallistumisprosessi näkyy joka puolella Eurooppaa. Uskonnon ja kirkon rooli kyseenalaistetaan kaikkialla, olipa kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitosta, naispappeudesta, abortista tai siitä, pitäisikö EU:n samaistua kristikuntaan vai ateistien joukkoihin.

Tutkimuksessa pohditaankin, voidaanko itäsaksalainen ateismi nähdä jatkuvan poliittisen ja alueellisen samaistumisen eräänä muotona – ja välähdyksenä siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Katso myös alkuperäinen tutkimus (Beliefs About God Across Time and Countries)

Edellinen artikkeliLasten aliravitsemus ei vähene toivotusti
Seuraava artikkeliKansanedustajille vihapuheopetusta