Arkkipiispa Leo: Hyväksikäyttötapauksiin puututaan viipymättä

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo linjaa kirkkonsa suhtautumista lasten seksuaalisen hyväksikäyttöön.

Arkkipiispa otti asiaan kantaa heti sen jälkeen, kun Keski-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut 20.12. ortodoksisen uskonnonopettajan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 6 kuukauden vankeusrangaistukseen, joka voidaan määrätä ehdolliseksi.

Suomen ortodoksisen kirkon päämies toteaa, ettei kirkko hyväksy minkäänlaista seksuaalista hyväksikäyttöä eikä sen peittelyä, ja kaikkiin esiin tuleviin hyväksikäyttötapauksiin puututaan viipymättä.

– On hyvä, että näistä vaikeistakin asioista uskalletaan puhua avoimesti. Samalla tulee pitää mielessä kuitenkin se, että hyväksikäyttöön liittyvät asiat ovat luottamuksellisia ja vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvia. Asioista pitää puhua ja niistä tulee tiedottaa, mutta samalla tulee varoa, ettei uhrien tai heidän läheistensä kärsimystä entisestään lisätä.

– Kirkossamme seurataan lasten ja nuorten hyvin- ja pahoinvointia erityisesti niiden toimesta, jotka tekevät seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä. He ovat yhteydessä perheisiin, esipaimeniin ja esimiehiinsä sekä sosiaalitoimeen ja lastensuojeluun, jos jotain hyväksikäyttöön viittaavaa tulee esiin.

Arkkipiispa toteaa, että seurakuntiin lähetetään lähiviikkoina tietopaketti, jossa selvitetään lasten seksuaalisen hyväksikäytön ennaltaehkäisyä ja kirkon vastuuta sekä annetaan toimintamalleja tilanteiden moniammatilliseen hoitamiseen.

Arkkipiispan koko haastattelu täällä

Edellinen artikkeliTutkijat: Suomi ei ole islamisoitumassa
Seuraava artikkeliPiispoilla avoimet ovet uudenvuoden päivänä